Ma 2021. Augusztus 5.
Csütörtök, Krisztina napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

II. Görög Nyári Esték nyitó alkalma


Debrecen - Dánielfy Gergő koncertjével indult az idei Görög Nyári Esték Debrecenben. Az idei első nyáresti találkozáskor nem csak zenei élményben lehetett részünk: pódiumbeszélgetés során tudhattunk meg többet a debreceni énekesről, majd együtt nézhettük a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.

Hagyományteremtő szándékkal indította útjára tavaly a Görög Nyári Esték programsorozatot a Debreceni Görögkatolikus Parókia és a Lautitia Kóruscsalád. A 2020 júliusában átadott Görögkatolikus Látogatóközpont ezekkel a könnyűzenei koncertekkel mutatkozott be a közönségnek. A Görög Nyári Esték sorozatot Palya Bea indította, de fellépett Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László is.

Fotó: Mikula Szilvia

Napra pontosan egy évvel ezelőtt Dánielfy Gergő zenélt a közönségnek, s így volt ez idén is: a debreceni énekes nyitotta a II. Görög Nyári Estéket.

Elsőként – megalapozva a jó hangulatot – a papnövendékekből, papokból és az egyház fiataljaiból álló Parókia Band lépett fel. Az idei programsorozat különlegessége, hogy nemcsak koncerteket, hanem pódiumbeszélgetést is meghallgathatnak az érdeklődők, melyen az előadók egyfajta tanúságtételt tesznek.

- Szerettük volna megmutatni, hogy az itt fellépő művészek hogyan viszonyulnak a saját hitükhöz, ugyanis mindenkinek megvan a saját elképzelése.

Az alapvető cél az, hogy a közönséghez picit más formában közelebb hozzuk az előadókat, megmutassák egy új arcukat. Nemcsak zenei élményt kapnak így, hanem lelki szelete is van ennek

– mondta Nemes József, a Lautitia Kóruscsalád karnagya, a rendezvény egyik szervezője, aki első alkalommal vallott hitéről, az egyházzal, vallással kapcsolatos gondolatairól.

Ezt követően Dánielfy Gergő is megosztotta érzéseit, véleményét a hitről, de azt is megtudtuk, hogyan és miért is vállalta, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának egyik előadója legyen.

- Mindig azokat az utakat keresem, amelyek nehezek. A mai életben fiatalként kimondani, hogy vallásos vagy, ráadásul hírnök vagy, az arcodat adod, az nehéz.

Azért vállaltam el, és azért örültem ennek, mert tanúbizonyságot teszek a hitemről és kipróbálom magam abban, mennyire vagyok hiteles ember, ha azt mondom: vallásos vagyok és hiszek abban, hogy Isten mellettünk van és segít nekünk

– hallhattuk a debreceni énekest.

A beszélgetést követően egy szál gitáron játszott el Gergő olyan saját szerzeményeket, mint A Dal 2018-ban megismert Azt mondtad, a nagymamájáról szóló Ősz öregúr vagy a Rácz Gergővel nemrég kiadott Elrontottam, de olyan ismert dalok is elhangzottak, mint a Csillag vagy fecske a Kispál és a borztól vagy az Altass el Mester Tamástól.

Az akusztikus koncert után pedig közös meccsnézésre invitálták az érdeklődőket, ugyanis este Olaszország és Anglia küzdött meg a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében – melyet végül Olaszország nyert meg.

A II. Görög Nyári Esték augusztus 8-án folytatódik, amikor is visszatér Grecsó Krisztián – ezúttal azonban Hrutka Róberttel lép színpadra, majd augusztus 22-én Ölveti Mátyás, debreceni zenész Cseh Tamás-emlékestjén vehetnek részt az érdeklődők.

 

Forrás: dehir.hu

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”