Ma 2024. Július 15.
Hétfő, Henrik napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

Információk

2020.06.30

A projekt célja

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Debreceni Görögkatolikus Parókia a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívásra pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A „Hit és Kultúra” Attila téri görög katolikus turisztikai látogatóközpont létrehozása című, TOP-6.1.4-16-DE1-2017-00002 azonosítószámú támogatási kérelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 100%-os támogatási intenzitás mellett, 70.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A projekt célja a Debrecen, Attila téri görögkatolikus templom közvetlen környezetében elhelyezkedő területen egy új turisztikai látogatóközpont létrehozása, mely a helyi görögkatolikusok hagyományainak, történelmének és jelenének bemutatására fókuszál. Az Attila téri templom – illetve az egyházközösség történelme és kulturális öröksége – a debreceni térség jelentős kulturális helyszínének számít. Debrecen város sokszínűségének szélesítése szempontjából lényeges a helyi görögkatolikus közösség turisztikai szempontból történő fejlesztése azáltal, hogy hagyományainak, történelmének és a jelenének prezentálása a mindennapok részévé válik.

Ennek érdekében egy többfunkciós kiállítóterem létrehozása a cél, amely állandó és időszakos kiállításoknak, előadásoknak ad otthont, élmény- és látogatóbarát elemekkel kiegészítve. Itt kapnak helyet képzőművészeti, néprajzi és szakrális tárgyak, továbbá különböző ismeretterjesztő programok, filmvetítések, játékok megvalósítása is a tervek között szerepel. Az attrakciófejlesztés megvalósítása nem csak látogatóbaráttá, hanem interaktív módon érthetőbbé, kommunikatívabbá teszi a turisztikai értékek bemutatását.

Az épületben információs sarok kerül kialakításra, illetve szociális és kiszolgálóhelyek (iroda, teakonyha, vizesblokk tusolóval, pelenkázó, raktár, gépház) is rendelkezésre állnak majd. Az épület körülötti területen kert, pihenő jön létre és játszótéri eszközök telepítése is történik.

A projekt további célja a Mária Út fejlesztése Debrecen és Máriapócs között új zarándokútvonal létrehozásával, ezáltal az új görögkatolikus központ, Debrecen bekapcsolása a zarándokhálózatba.

A Debreceni Görögkatolikus Parókián megvalósuló turisztikai attrakció célja az egyházi kulturális értékek, vallási turisztikai helyszínek fejlesztésével hozzájárulni a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”