Ma 2022. Szeptember 25.
Vasárnap, Eufrozina napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

Virágvasárnap

2022.04.12

A nagyhét ünnepélyes megnyitója a Virágvasárnap, a böjti időszak utolsó vasárnapja.  Jézus Jeruzsálembe való bevonulásról emlékezik meg az Egyházunk „Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön Izrael királya.” (Jn 12,13)  Az Úr szenvedéstörténetét már a Virágvasárnapi Szent Liturgia elénk tárja, tehát a Virágvasárnap a nagyhét kapuja

A Virágvasárnapi ünnepi Szent Litrugiát Kocsis Fülöp metropolita atya végezte. 

„Erre a mai Virágvasárnapra többé-kevésbé készültünk.  Tudjuk-e, hogy mit hoz ez a mai nap, tudjuk-e, mi hová lépünk be ezzel a mai nappal, fölfogjuk-e, hogy a nagyhét eseményei soha, de soha nem megszokhatóak, és nem csupán egy jól ismert forgatókönyv eseményei peregnek le újra és újra? Dráma van, újra és újra szembesülnünk kell saját bűneinkkel és az Isten végtelen szeretetével. Nem, ezt nem lehet megszokni, ez nem lehet természetes.

Szeretett testvéreim, nagy jelentősége van annak, hogy ezt a mai Virágvasárnapot hogyan élem meg, mit jelent számomra, mennyire veszem komolyan, mennyire akarok belépni a nagyhét eseményeibe, a nagyhetet mennyire akarom együtt átélni Jézussal, Jézus titokzatos testét az egyházzal. Ezen múlik a húsvétom, és lehet, hogy ezen a húsvéton múlik az életem, az igazi végérvényes föltámadás. Kérjük Istent, ő vezessen bennünket ma belépni a nagyhétbe, vezessen végig a nagyhét napjain, vezessen el a föltámadásba.

 

 

 

 

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”