Ma 2024. Június 19.
Szerda, Gyárfás napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

A bizánci templomfestészet kortárs emlékei

2023.05.24

2023. május 20-án, szombaton egyházközségünk zarándoklatra indult. Célunk volt egy imádságos együttlét során felkeresni a Miskolc-Belvárosi Nagyboldogasszony székesegyházat,  a Szent Miklós székesegyházat Nyíregyházán és a Téglási Szent Illés próféta templomot. A kiinduló ötletet a debreceni székesegyházunk kifestésének a tervezése adta: látni szerettük volna azt, hogy mire számíthatunk. Az utazás során a kötetlen beszélgetést követően közösen imádkoztuk a rózsafüzért.

Először Miskolcra mentünk.  A templomba belépve olyan érzésem volt, hogy valóban a szentek társaságába kerültem. Szarka Gergely atya beszélt nekünk a templomról, Szent István királyról, a koronáról...

Miskolc után kis pihenőt tartottunk Tarcalon, megkóstoltuk az ottani fagyit, majd a Nyíregyháza-Jósavárosi görögkatolikus egyházközség közösségi házában fogyasztottuk el közösen az ebédünket, mely  felajánlást ezúton is köszönjük.

Számomra a Nyíregyházán töltött idő kis emlékezés is volt azokra az évekre, amit ott töltöttem. Azóta a nyíregyházi székesegyház megújult, megszépült. Igazán jó érzés volt látni. Ott az egyik festő válaszolt a felmerült kérdésekre, ő adott tájékoztatást a festési munkálatokról.

Utunk zárásaként Téglásra mentünk. Urgyán Antal atya büszkén beszélt a templomról, majd közösen imádkoztuk a Parakliszt. A rendezett templomkertben még beszélgettünk arról, hogy kinek melyik templom tetszett jobban, majd hazaindultunk.

Engem korábban sem volt szükséges győzködni arról, hogy milyen jó lesz, ha megszépül majd a templomunk Debrecenben, de most már nagyon várom, hogy hasonlóan szép környezetben vehessek részt szertartásainkon. Ha bárkiben van kétség: javaslom, hogy vegyen részt egy szertartáson ezen templomok egyikében.

Hajós Gréta

 

 

 

 

 

 

 

 

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”