Ma 2024. Június 19.
Szerda, Gyárfás napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

A hit továbbadása megtartó erő - új látogatóközpont Debrecenben

2020.07.28

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és Debrecen önkormányzata közösen épített turisztikai látogatóközpontot az Attila téren. Az épület megáldását és ünnepélyes átadóját július 5-én rendezték.

A látogatóközpontról 

A Hit és kultúra nevet viselő, 360 négyzetméter alapterületű épület alapkövét még tavaly májusban helyezték el. Az új turisztikai látogatóközpont egyfelől segít megismerni a debreceni görögkatolikusok történetét, másfelől találkozóhelyül szolgál majd a gyülekezet számára. A kétszintes épület földszintjén turisztikai kiállítóteret alakítottak ki, az emeleten pedig egy osztatlan nagyobb tér is várja az ide érkezőket, a belső udvaron pedig a gyerekek számára egy kisméretű játszótér/játszósarok is megépült. A beruházás 210 millió forintból valósult meg, a költségekhez Debrecen önkormányzata pályázati forrásból 70 millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó összeg a hívek nagylelkű adományaiból gyűlt össze. Az építkezést továbbá az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság a Hajdúdorogi Főegyházmegye folyamatos támogatása révén is segítette. 

Milyen szerepe lesz a közösség életében az új épületnek? 

A látogatóközpont több funkciós: a meglévő programok (ikonkör, női torna, karate tanfolyam, stb.) mellett az emberi élet megszentelt eseményeinek ünnepét is lehetőség lesz itt megtartani. Minden technikai feltétel adott ugyanis ahhoz, hogy 100-150 fő kényelmesen elférjen egy keresztelő, házassági évforduló, születésnap vagy akár egy halotti tor alkalmával. Emellett az egyházközség pályázaton nyert egy kisebb összeget fiataloknak szóló programra, amelynek köszönhetően elsajátíthatják a filmkészítést és megtanulhatják okosabban használni az internetet. Egy állandó kiállítás is várja majd az ide betérőket, akik közelebbről megismerhetik a görögkatolikus liturgikus öltözetet, eszközöket és szakrális edényeket. Az interaktív tárlat akár egy „kihelyezett” hittanóra részeként is látogatható az iskolák, egyházközségek számára.  

Az ünnepélyes átadóról 

A július 5-i ünneplés püspöki Szent Liturgiával vette kezdetét a főszékesegyházban. Kocsis Fülöp metropolita atya prédikációjában hangsúlyozta: hosszú évek óta várja már a debreceni közösség, hogy végre felépüljön ez a látogatóközpont. Mint mondta: „Lássuk meg benne az Isten ajándékát, jóságát! Azzal az örömmel menjünk majd be az új épületbe, hogy nyissa fel a mi szemünket is: mennyire jó az Istenhez tartozni! Az Ő közösségéhez! Ez a látogatóközpont is közösséget teremt. De ez nem csak a jó barátok találkozó helye, hanem az Isten közösségének is a helye!” A Szent Liturgia után a metropolita megáldotta az épületet. 

Dr. Papp László polgármester szerint a most elkészült látogatóközponttal Debrecen az Európát behálózó zarándokutak fontos állomása lehet a jövőben. Azt kívánta, hogy a most átadott és felszentelt épület meghatározó, példaadó eleme legyen ennek az erős debreceni vallási és kulturális hálózatnak. „Olyan közösségi centrum, ahol a zarándoklat és a turizmus szorosan összefonódhat, ahol a hit és a kultúra találkozhat, és ahol minden látogatás élménnyé válik az ide betérő embereknek.” 

A meghívott vendégek közül Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte a látogatóközpont nevét: Hit és kultúra. Az államtitkár a hit továbbadását megtartó erőnek nevezte a mai világban. Mint mondta, a kétezer éves keresztény közösségekből, hitükből fakad az európai kontinens kultúrája. 

„Aki belép ide, érzi, hogy ebben az épületben lélek van.” – kezdte Kapin István parókus atya gondolatait. A házigazda igyekezett megköszönni mindenkinek a segítségét, akik kivették a részüket a munkából, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre. Volt, aki anyagilag, volt, aki a lelkesedésével támogatta az egyházközséget a látogatóközpont megvalósításában.   

Az első közös programok 

A Lautitia Kóruscsalád is szeretne a beruházás örömében osztozni Debrecen polgáraival, így Görög Nyári Esték elnevezéssel koncertsorozat indul. Az előadásokat a szabad téren rendezik meg, eső esetén a látogatóközpont nagyterme fogadja a kikapcsolódni vágyókat. A koncertek minden este 19 órakor kezdődnek, kapunyitás 18:00. 

  • 2020. július 5. vasárnap Palya Bea
  • 2020. július 11. szombat Dánielfy Gergő
  • 2020. július 18. szombat Maszkura
  • 2020. július 25. Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László
  • 2020. augusztus 1. Nirvana Acoustic
  • 2020. augusztus 8. Folkfonics (Vendégzenekar: Arrange Service)

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”