Ma 2024. Június 19.
Szerda, Gyárfás napja van.
„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”

A nyár elején átadhatják a látogatóközpontot Debrecenben – videóval.

2020.06.30

A központ célja, hogy az ide érkezők megismerjék a görögkatolikus hitélet és vallás sajátosságait.

Hit és kultúra – ezt a nevet kapta Debrecenben, a főszékesegyház szomszédságában épülő új látogatóközpont, amelyet hamarosan birtokba is vehetnek a hívek.

A bokrétaavató ünnepséget 2019 októberében tartották, azóta rengeteg munkát elvégeztek már a szakemberek, és olyannyira jól haladnak a munkálatok – még a koronavírus-járvány ellenére is – úgy néz ki, a Pünkösdi ünnepkörben már át is adhatják a közösségi teret – olvasható a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján.

Nagy Sándor, építésvezető április 21-én arról számolt be, hogy május 27-re már 100 százalékos készültségben lesz az épület.

Bent gépészeti szerelvényezések zajlanak jelenleg, a végső festést és a meleg burkolást fejezik be. Hamarosan készen lesz a homlokzat és a térburkolat is, növényeket kell még ültetni, illetve az utcafronti járdát kell befejezni. Az önkormányzat felé több elvárásnak is meg kell felelni egy-egy építkezés során, jelen esetben a homlokzatnak kellett a főszékesegyházéhoz igazodnia, ezért választották ezt a téglaburkolatot. Nagyon szép, impozáns épületet kapnak a hívek, egy igen korszerű, környezetbarát fűtéssel, hőszivattyúval működik majd, így minimális lesz a gázfelhasználás is.

Kapin István parókus atya örömét fejezte ki a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

– Jó látni, hogy szép dolgok is születnek ebben a nehéz időben, hiszen a Pünkösdi ünnepkör elejére a kulturális látogatóközpontunk el fog készülni – mondta. Békeidőkben sem mindig sikerül határidőre véghez vinni egy-egy építkezést, de a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben mégis nagyszerű érzés, hogy határidőre át tudjuk adni az érdeklődőknek – folytatta.

– Az épület több funkciós lesz: a meglévő programok (ikonkör, női torna, karate tanfolyam, stb.) mellett az emberi élet megszentelt eseményeinek ünnepét is szeretném az épületbe hozni.

Vagyis: egy templomi keresztelő után ugye összeül a család, elköltenek együtt egy ebédet, egy nagyszerű délutánt. Erre itt is lesz lehetőség, minden technikai feltételt tudunk biztosítani hozzá. 100-150 fő befogadására is képesek leszünk. De lehet ez házassági évforduló, születésnap, de akár egy halotti tor is. Így egy nehéz terhet le tudunk majd venni a gyászoló család válláról – vélekedett Kapin István atya.

Mint mondta: az a cél, hogy a szakrális és templomi események civil mozzanatai itt történjenek. 

Emellett új pályázatokat is benyújtottak. Nyertek például egy kisebb összeget fiataloknak szóló programra: elsajátíthatják a filmkészítést és megtanulhatják okosabban használni az internetet, ennek a tanfolyamnak is a központ lesz a helyszíne, illetve koncertek és kiállítások is otthonra lelnek majd az új épületben. (Folyamatban van, hogy jegyzett székhelye lesz a budapesti Szent Efrém Férfikarnak is.)

Kapin atya kiemelte: terveim között szerepel a Vasárnapi ebéd megszervezése is. Már volt korábban ezzel kapcsolatban szárnypróbálgatás, ez azt jelentené, hogy minden hónapban egy vasárnap, valamelyik Szent Liturgia után egy bibliai előadással készülnénk az érdeklődőknek, majd lehetőség lenne utána egy közös ebédre. Nagyszerű lenne eltölteni a Testvérekkel és az érdeklődőkkel egy délutánt.

A látogatóközpont egyébként minden vasárnap és szombaton nyitva lesz.

A liturgiák alatt is bárki szolgálatára lesznek, illetve önkéntes szakszolgálat is működni fog. Mit is jelent ez? Eddig is voltak olyan kedves hívek, akik térítésmentesen felajánlották segítségüket a közösség többi tagjának. Például adó-, jogi- vagy egészségügyi tanácsadással kapcsolatban. Ezt a jövőben is folytatják.

– Ha már szomszédok vagyunk a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálattal, akkor nagy öröm számunkra, hogy az új épületnek köszönhetően méltó helyszíne lesz az általuk szervezett havi ételosztásoknak. A jövőben akár itt is el tudnák fogyasztani a kapott ételt a rászorulók – velünk közösen. Ennek komoly üzenete lenne szerintem.

– Mivel ez egy turisztikai látogatóközpont is, egy régi hiányt szeretnénk pótolni azzal, hogy a teljes liturgikus öltözékünket, eszközöket és szakrális edényeket ki fogjuk itt állítani – hangsúlyozta István atya. Rengeteg iskolát, egyházközséget tudnánk ide csábítani ezzel, akár hittanóra keretében is. Ez egy állandó kiállítás lenne, modern formában, interaktívan. Természetesen nem zárkózunk el a civil megkeresésektől sem. Ez a központ nemcsak az egyházközséget, hanem az egész várost igyekszik majd szolgálni.

Az épület mérete és az udvar adottságai alapján akár 150 fő zarándokot is tudnak majd fogadni.

Mint mondta, nyilván nem wellness körülményekről lenne szó, de a tisztálkodási feltételek adottak lesznek. Emellett továbbra sem feledkeznek meg a családokról és gyerekekről: a korábbi játszóteret ismét kialakítják számukra, illetve ha olyan méretű lesz a tömeg a templomban, akkor a közösségi házban kivetítőn is lehet majd követni a Szent Liturgiát.

Forrás és videó: https://www.dehir.hu/debrecen/a-nyar-elejen-atadhatjak-a-latogatokozpontot-debrecenben/2020/04/24/

„A Te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz”